ELÄMÄ KÄDESSÄ -MUSIIKKITEATTERIESITYKSEN UUDEN ESITYSKAUDEN MAHDOLLISTAMINEN
Elämä kädessä -musiikkteatteriesitys keräsi 1430 euroa. Sen avulla pyrittiin toteuttamaan kaksi lisäesitystä Tryckeri Teaternissa, mutta koronan delta-muunnos pyyhkäisi juuri silloin taas Suomen yli, rajoituksia kiristettiin ja esitykset peruttiin. Elämä kädessä on 15 nuoren esiintyjäryhmä. Esityksiä ei haluttu eikä pystytty aikatauluttamaan uudelleen muutamasta syystä:
1. suuren ryhmän riski sairastua on suuri ja ryhmään kuuluu myös riskiryhmäläisiä nuoria sekä ikänsä puolesta riskiryhmään kuuluva ohjaaja
2. kaksi nuorista muutti ulkomaille opiskelemaan, yksi totesi, ettei koronariskin vuoksi pysty osallistumaan tulevana aikana ollenkaan toimintaan ja kaksi muuta muutti opiskelemaan toiselle puolelle Suomea. Useammalla tietenkin alkoi myös muut työt ja opinnot, joten aikataulullisesti ryhmän kokoon saaminen oli niin haasteellista, ettei nähty järkeväksi sitä yrittää
3. näytelmälle haluttiin saada laajempi yleisö kuin pandemian aikana olisi mahdollista teatterisaleissa tavoittaa
Päätettiin esitysten uudelleenaikatauluttamisen sijasta käyttää harjoituksiin ja esityksiin varattu aika esitystallenteen kuvaamiseen. Osa kulttuurilahjarahasta on käytetty matkakorvauksiin vapaaehtoistyönä toteutettuihin kuvauspäiviin. Esityksestä on saatu upea videomateriaali, jonka viimeisin leikkaus on juuri valmistunut alkuvuodesta 2022. Seuraavalle kesälle 2022 järjestetään vielä yksi kuvauskerta, jotta pari kohtausta saadaan täydennettyä. Loppu kulttuurilahjaraha on ajateltu käyttää tuon kuvauskerran kulukorvauksiin sekä esityksen levittämiseen videomuodossa kouluihin ja nuorille. Videon yhteydessä tarjotaan koulu- ja nuorten ryhmille keskustelupohjaista esiintyjien tai ohjaajan vierailua ja työpajaa esityksen teemojen pohjalta.
Näemme, että tätä kautta esitys pystytään levittämään laajasti ja se saa ansaitsemansa yleisön. Olemme saaneet runsaasti palautetta katsojilta, jotka eivät päässeet näytelmää katsomaan ja toivomme, että elokuvan muodossa kaikki halukkaat pääsevät lopulta esityksen näkemään. Videomuotoisena esityksen tueksi keskustelu ja työpaja ovat erittäin tärkeitä. Vaikka filmatisointi onkin tehty huolellisesti ja taidokkaasti, elävän esityksen vaikutus on aina koskettavampi, kun kyseessä on lähtökohtaisesti näyttämölle rakennettu teos. Keskustelun ja työpajojen avulla tematiikkaa saadaan kattavammin avattua yleisöille ja näytelmän sanoma saadaan tuotua katsojille elävämmin.