Hennala 1918 Muistojuhlaviikot 30.4.-10.5.2018

Hankkeen raportti
Järjestimme kevätkauden useita teemoja käsitelleitä luentotilaisuuksia, joissa käsittelimme tutkijoiden avustamina sisällissodan tapahtumia eri näkökulmista. Muistojuhlaviikolla järjestimme sekä edellisenä viikonloppuna että keskiviikkona 9.5. ja torstaina 10.5. seminaareja ja iltatilaisuuksia sekä 9.5. että 10.5. Järjestimme myös museojunamatkan Riihimäeltä Lahteen keskiviikkona 9.5. tarkoituksena muistella sisällissodan tapahtumia tuolla raideosuudella "Punaisten panssarijuna" näkökulmasta. Jatkoimme teeman käsittelyä iltaluennoilla vielä syyskauden 2018 ja kevätkauden 2019. Tapahtumiin osallistui kaikkiaan 1200 osanottajaa, joista pääjuhlaan noin 800 henkeä. Ohjelma juhlassa ja iltatilaisuuksissa oli korkeatasoinen. Juhlapuheen piti Arkkipiispa Karin Mäkinen, puolueiden ja ammattijärjestöjen edustajat, sekä Lahden kaupungin edustaja esittivät tervehdyksen. Lahden Seurakunta järjesti hartaustilauuden Punaisten hautamuistomerkillä ennen pääjuhlaa 10.5. Tapahtuma oli yleisölle maksuton. Yritimme kerätä taloudellista tukea eri järjestöiltä, valtioneuvostolta ja Lahden kaupungilta sekä Tradekalta. Kulttuurilahja keräys oli osa hankerahoituksen kokoon saamisyritystä.

Hankkeen esittely
Lahden Fellmanin pellosta Hennalasta muodostui Suomen sisällissodan traaginen loppunäyttämö. Punaisten antautuminen Lahdessa 30.4.-1.5.1918 synnytti 30 000 punavangin Fellmanin pellon. Hennala toimi yhtenä tunnetuimmista sisällissodan kuolemanleireistä, jossa teloitettiin, kuoli nälkään ja tauteihin 1200-1300 punavankia.
Haluamme jatkaa muistojuhlaviikkojen ja valtakunnallisen muistojuhlatapahtuman järjestämisellä sitä kansakuntamme henkistä kypsymisprosessia, mikä alkoi Urho Kekkosen johdolla Fellmanin pellolla 1978 ja on jatkunut taitelija Kaisa Salmen performanssina 2013.
Haluamme saada tapahtumasta tuellanne kansakuntaamme voimaannuttavan tapahtuman, joka olisi yksi askel sisällissotamme traumaattisesta perinnöstä vapautumisessa. Trauman purkamisen kansainvälisesti hyväksytty tapa on palauttaa uhrien ihmisarvo siten, että jälkipolvet tietävät, minne esivanhemmat on haudattu. Kutsumme historiaretkille, seminaareihin ja muistojuhlaan kaikkia suomalaisia ja sisällissodan seurauksena Venäjälle ja ulkomaille paenneita uhrien jälkeläisiä. Yleisötavoite pääjuhlaan on 10 000 henkilöä, kiertoajeluille, seminaareihin ja ennakkotapahtumiin 500-1000 henkilöä.
Olemalla mukana hankkeessa haluamme toimia kaikkien ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa puolustavassa kansallisessa ja kansainvälisessä liikkeessä. Tervetuloa mukaan tukemaan hanketta Kulttuurilahja-joukkorahoituksen kautta!
Työryhmän esittely
Olemme aktiivisia historian harrastajia ja kiinnostuneita erityisesti Suomen itsenäistymisprosessista ja vanhan suomalaisen työväenliikkeen roolista itsenäisen kansakuntamme synnyssä.
Hennala 1918 muistojuhlatoimikunta kokonaisuudessaan:
Heikki Moilanen, eläkkeellä oleva veturinkuljettaja (puheenjohtaja)
Antti Holopainen, eläkkeellä oleva ylilääkäri (sihteeri)
Martti Talja, professori, kansanedustaja
Ville Skinnari, kansanedustaja
Tapani Ripatti, eläkkeellä oleva YLE:n toimittaja
Leena Sievänen-Pääkkönen, kasvatusneuvolan psykologi
Timo Taulo (teatteriohjaaja)
Kari Vähävuori, dokumenttikuvaaja
Mikko Puustinen, IT Tradenomi
Lahjoituksia 37
Lahjoita
Hankkeen keräys on päättynyt.