Pelastetaan Suomen sarjakuvaseura!

Hankkeen raportti

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuosittain haettu ja saatu yleisavustus on ollut Suomen sarjakuvaseuran toiminnan perusta. Vuoden 2021 lopulla kyseisen avustuksen hakeminen kuitenkin estyi, emmekä saaneet avustusta vuodelle 2022. Kuluja karsittiin monesta paikasta ja rahoitusta haettiin laajasti. Haasteista huolimatta, Seura onnistui kuitenkin toteuttamaan suuren osan suunnitellusta ohjelmastaan. Helsingin sarjakuvafestivaalit järjestettiin syyskuussa 2023 Suvilahden Kattilahallissa ja Tiivistämöllä. Lisäksi järjestettiin yhteistyössä gallerioiden kanssa yhteensä kymmenen näyttelyä osana festivaalien oheiohjelmaa, kutsuttiin kansainvälisiä vieraita osallistumaan paneeleihin, järjestettiin kursseja, leirejä, työpajoja ja ammattilaisille suunnattua toimintaa, julkaistiin Sarjainfoa, osallistutiin Kirjamessuille ja käynnistettiin sarjakuvien Palautepalvelu yhteistyössä Sarjakuvatekijöiden kanssa.

Miten Kulttuurilahjahanke auttoi toteutuksessa?

Vuosi 2022 oli tiukka, mutta yhdessä sarjakuvaseuran jäsenten, vapaaehtoisten ja muiden sarjakuvaharrastajien ja -ammattilaisten kanssa selviydyimme siitä! Kulttuurilahjan avulla järjestimme suunnitellusti Helsingin sarjakuvafestivaalit suurena, kansainvälisenä tapahtumana.

Sarjakuvafestivaalit järjestettiin syyskuussa Suvilahdessa 10.–11.9.2022. Festivaalitaiteilijana toimi Tampereella asuva Jiipu Uusitalo, ja tapahtuman teemoina olivat rauha ja sota sekä portugalilainen sarjakuva. Arvioitu kävijämäärä oli n. 10 000 henkeä.

Festivaalien kunniavieraina olivat Uusitalon lisäksi Natalia Batista, Kimmo Lust, Aino Sutinen, Sara Valta ja Siiri Viljakka. Osana festivaalien ohjelmaa järjestimme sarjakuvan luenatesityksiä yhteistyössä drag-artisti Anita Bangin kanssa sekä yhteensä kymmenen sarjakuvataidenäyttelyä yhteistyössä gallerioiden kanssa.

Hankkeen esittely

Sarjakuvaseuran toiminta on vuonna 2022 vaikeutunut; jo vuosia saamamme Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus on tänä vuonna jäänyt saamatta. Tämän vuoksi yleistoiminta, Sarjainfon julkaiseminen ja sarjakuvafestivaalien järjestäminen ovat uhattuina. Joukkorahoituksen avulla voimme yhdessä pelastaa nämä koko alalle tärkeät toiminnot.

Samalla seura avaa vapaaehtoishaun, ja tukea voi myös liittymällä jäseneksi osoitteessa sarjakuvaseura.fi.

Työryhmän esittely

Suomen sarjakuvaseura ry on sarjakuva-alan keskusjärjestö, joka muun muassa julkaisee Sarjainfo-kulttuurilehteä, ylläpitää Sarjakuvakeskusta Helsingissä ja järjestää syksyisiä Helsingin sarjakuvafestivaaleja. Perustamisestaan vuodesta 1971 asti seura on toiminut sarjakuvan tekijöiden, lukijoiden, keräilijöiden, kriitikoiden, kääntäjien ja tutkijoiden yhteisenä yhdistyksenä. Sarjakuvakeskuksen perustamisen myötä toiminta on laajentunut muun muassa kursseihin ja nettipalveluihin.


Lahjoituksia 315

Kerätty (min. 1000 €)
Tavoite
15545 € 20000 €

Lahjoita

Hankkeen keräys on päättynyt.