Kantaa ottava musiikki on osa yhteiskunnallista keskustelua

Hankkeen esittely

Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta. Kantaa ottava laulu on kuulunut tärkeänä osana suomalaiseen kulttuuriin. Kun spotify ja youtube odottivat kehittäjäänsä, väki kokoontui seurojen- ja työväentaloille viettämään vapaa-aikaa. Kisälliryhmät viihdyttivät yleisöä tekemällä tuttuihin sävelmiin ajankohtaisia sanoituksia, joissa laulettiin tavallisen kansan elämästä ja kritisoitiin vallanpitäjiä.

Kisälliryhmien jälkeen perustettiin 1960- ja 70-luvuilla kantaa ottavan laulun ryhmiä kuten Agit-Prop, Punainen Lanka, Neilikka, Punaviesti, Kom-teatterin kuoro, Solid. Tämän päivän kisällilauluja esittävät muun muassa räp-muusikot.

Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi –musiikkihanke on syntynyt taiteilijoiden aloitteesta. Hanke tarjoaa päivitettyä tietoa kantaa ottavasta musiikista niin alan harrastajille kuin suurelle yleisölle. Keväällä 2017 avautuva tyovaenlaulu.fi -portaali kokoaa yhteen musiikin tekijät ja esittäjät sekä tilaisuuksien järjestäjät ja alan järjestöt.

Muusikko, äänisuunnittelija Timo Tipi Tuovinen koordinoi kisällilaulujen keräystä. Laulut siirretään säilytettäviksi Työväen Arkistoon. Myös useita lauluntekijöitä on haastateltu. Keräys on tuonut esiin mm. Reino Helismaan Kulosaaren Kisällittärille sanoittamia lauluja. Myös Rajamäen poikien lauluja on koottu huomattava määrä. Ryhmän pohjalta perustettiin sittemmin legendaarinen Dallapé-orkesteri.

Syksyllä 2016 hanke järjesti klubi-illan ravintola Juttutuvassa Helsingissä. Emeritus tutkijat Pekka Gronow ja Vesa Kurkela kertoivat työväenmusiikin taustoista. Esiintyjinä olivat Paleface, Jussi Raittinen, Tikkurilan kisällit, Heinäsirkka, Tuutin työläiset, Vesa Salmi ja Ajantaju.

Keväällä 2017 hanke järjestää uusien kantaa ottavien laulujen tekijöille työpajan ja esiintymismahdollisuuden klubi-illassa. Työpajaa vetää lauluntekijä, muusikko Mikko Perkoila.

Haluatko Sinä tukea kantaa ottavan laulun tallentamista ja kannustaa uusien laulujen sanoittamiseen?

Työryhmän esittely

Työväen musiikkihankkeessa on mukana yksittäisiä musiikin ystäviä sekä taiteilijoita ja tutkijoita. Hankkeen taustayhteisöjä ovat useat työväenliikkeen yhteisöt kuten Työväen Sivistysliitto TSL, Kansan Sivistystyön Liitto KSL ja Työväen Arkisto.


Lahjoituksia 1

Kerätty (min. 10 €)
Tavoite
20 € 15000 €

Lahjoita

Hankkeen keräys on päättynyt.